Bengt Bejmar går med Martinson på stigarna

Bengt BejmarIMG_0965Måndagskvällen den 25 januari kunde ett antal Karlskronabor njuta av Bengt Bejmars berättelse om Harry Martinsons liv. ”Från smala hedlandsstigar till Nobelprisets röda matta” var den välfunna rubriken för ett fängslande föredrag om vallpojken från Jämshög som nådde så långt en författare kan nå.
Bengt Bejmar är tillsammans med hustrun Ing-Marie en stadig stöttepelare för Harry Martinson-sällskapet och de båda har välförtjänt belönats med hedersmedlemskap. Varje år välkomnar de litterärt intresserade gäster från hela landet till Författarmuseet i Jämshög och populariserar därmed såväl Martinson som författarkollegan Sven Edvin Salje för en stor publik.
Bengt Bejmars smakfullt bildsatta vandring genom Martinsons liv sker med samma förundran för livet och naturen som hos författaren själv, utan att sätta honom på piedestal. Eftersom Bengt Bejmar är så väl förtrogen med både Martinsons liv och hans diktning blir allt så naturligt och självklart.
I Karlskrona fick föredraget en extra guldkant genom att de närvarande kunde vinna böcker, förstapris var den bekanta ”Till Harry från…”. Ett alltigenom uppskattat framträdande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *