Från vintrig Mölndalskyrka till ”sommarens lövkyrkor”

 

"Stensjökyrkan" av Musicus - Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stensj%C3%B6kyrkan.jpg#/media/File:Stensj%C3%B6kyrkan.jpg

”Stensjökyrkan” av Musicus – Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stensj%C3%B6kyrkan.jpg#/media/File:Stensj%C3%B6kyrkan.jpg

En januarikväll var vi, ca 80 personer, samlade i Stensjökyrkan i Mölndal. Där fick vi njuta av Martin Bagge som spelade gitarr och piano och sjöng ett tiotal av sina tonsättningar av Martinsons lyrik. Vi fick också höra PH Ahlgren på basackompanjemang och den 40-hövdade Stensjöns Kyrkokör. ”För den som älskar Harry Martinson samverkar allt till det bästa”, för att travestera Paulus i Romarbrevet.

Bagges finstämda och inkännande musik till t ex Juninatten eller hans kraftfulla toner i den käcka Vår i stapelstaden (=Göteborg), gjorde kvällen upplevelserik. Bagge inte bara sjöng utan reciterade även några dikter, bl a Vinterhat: ” Torr och död som halm syns vassen stå i ett glashårt skruvstäd klämd i vinterns is.” Martinson var ju inte någon ”vinterdiktare”, så ton(!)-vikten låg på sommarlyrik: ”Om sommaren är ingen ko på isen”, Junis äventyr, Sommarpsalm (= nr 80 i Aniara).

Körens stilla ackompanjemang under B. Landgrens ledning, skapade en mild stämning i kyrkorummet, så det var som Åke Widfeldt sa att det var synd att Harry Martinson inte själv fick uppleva denna kväll!

Gunnel-Maria Palmqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *