Bergshäxans dröm av Mizuta Noriko – ny antologi i Cikadaserien

Sedan 2004 har Cikadapriset delats ut 14 gånger för att uppmärksamma den östasiatiska poesi som Martinson så ofta tycktes vara inspirerad av. Bokförlaget Tranan följer upp det utbyte som priserna syftar till  genom att i Cikadaserien publicera översättningar av pristagarna. Mizuta Noriko, framträdande poet, översättare, kritiker och professor vid Josai universitetet i Tokyo, som hon också var medgrundare till, fick priset 2013.

Genom seminarier och föreläsningar är hon en av de pristagare som varit särskilt aktiva i kontakterna med vårt land. Mizutas diktsamling är Tranans fjärde utgivning i Cikadaserien. Berghäxans dröm inleder en antologi ”Mizuta Noriko shishu” – Dikter av Mizuta Noriko i urval och tolkning av Lars Vargö. Titeln på boken anspelar på ett speciellt fenomen i den japanska kulturtraditionen. Berghäxan, yamanba, var en trolliknande figur som kunde vara både godartad och riktigt elak, rent av livsfarlig.

Dikten kan läsas som en inbjudan till berghäxans värld och drömmar. Mizuta skriver: ”En berghäxas styrka är övernaturlig och när hon använder den som hämnd kan hon orsaka naturkatastrofer”.

God läsning i en tid då vi upplever att många berghäxor blivit en del av klimatfrågan…

Göran Bäckstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *