Donation från Moas arvingar till Martinson-samling

brev_fr_modern1-2014_33_2_

Harry Martinsons egen avskrift av brev från sin mor, odaterat.

Nyss fick vi i sällskapet mycket goda nyheter från universitetsbiblioteket i Uppsala, där det redan sedan tidigare finns en omfattande Martinson-samling. Nu har den blivit ännu mera värdefull, berättar Caroline Chevallier:

I dagarna fick universitetsbiblioteket en donation, som kommer att prisas högt bland litteraturintresserade och Martinsonforskare. Den här gången kommer gåvan från Moa Martinsons arvingar.

Harry Martinson gifte sig med Moa 1929 och bodde sedan under 30-talet långa perioder hos henne på torpet Johannesdal i Sorunda. Det är därifrån den nya donationen ursprungligen kommer, och från denna för Martinson mycket produktiva tid, då bland annat Resor utan mål, Kap Farväl och Nässlorna blomma skrevs.

Johannesdal var en mötesplats för dåtidens moderna författare, vilket speglas i materialet: här finns till exempel brev från Johannes Edfelt, Gunnar Ekelöf, Eyvind Johnson och Ivar Lo-Johansson.

Lika spännande är upptäckten av de många utkast som ingår i donationen: förutom ett stort antal diktmanuskript och åtskilliga sidor skrivna till de nämnda böckerna finns här också arbetsmaterial i form av sällsynta självbiografiska anteckningar om barndomen och ungdomen. Mitt bland dessa hittar man till och med avskriften av ett rörande brev som Betty Olofsson, Martinsons mor, sänt till honom från Oregon. Hon lämnade sina barn för att söka lyckan i Amerika och spåren efter henne är idag mycket få.

Diverse prosatexter, provtryck och andra förlagspapper kompletterar samlingen, likaså en liten bunt med hand- och maskinskrivna manuskript av Moa Martinson.

Dokumenten har fått accessionsnummer 2014/33 och kommer att införlivas med Harry Martinsons arkiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *