Juninatten blir tonsatt ännu en gång

Solnedgång. Foto: Kristine Lejniece

Sveriges Radios P2 anordnade i november en omröstning där den mest omtyckta dikten skulle bli tonsatt och arrangerad för kör. Juninatten av Harry Martinson vann och kommer därmed att få musikalisk form av Maria Lithell Flyg.

Tävlingen har genomförts i två etapper, båda med lyssnarnas biträde. Först fick radiopubliken fria händer att föreslå lämpliga dikter. Därefter fick de rösta om ett urval av sex dikter, nämligen:

Skogssjön av Edith Södergran

I rörelse av Karin Boye

Juninatten av Harry Martinson

Romanska bågar av Tomas Tranströmer

Jag frös av Bruno K Öijer

Jag behöver tystnad av Kristina Lugn

Det var alltså ett mycket namnkunnigt startfält lyssnarna hade att välja från. När omröstningen avslutades klockan 09.00 den 29 november hade Juninatten tagit hem segern.

Juninatten är redan tonsatt, närmare bestämt av Gunnar Edander. Han har på sociala medier reagerat genom att önska att hans egen tonsättning måtte bli arrangerad för kör.

På P2 väcker uppgiften om den redan existerande tonsättningen ingen oro. Det är vanligt att älskade dikter har fått flera olika melodier, konstaterar kanalen.

4 comments for “Juninatten blir tonsatt ännu en gång

 1. Malin Häggblad
  29 november, 2022 at 19:00

  Vi är fler som satt toner till denna älskade dikt. I sällskapets förteckning över de Martinson-tonsättningar vi känner till, finns även en Juninatt av Dag Lundin från 2002. Här länkar jag den tonsättning jag själv gjort:
  https://on.soundcloud.com/ZZnpU9pYCmf3VCnaA

 2. Åke Widfeldt
  29 november, 2022 at 22:26

  Även Martin Bagge har tonsatt ”Juninatten”. Den finns med på CD:n ”Om sommaren – anteckningar från ett Harry Martinson-år” (1992) med bl a Voces-ensemblen och Lars Jansson, piano.

 3. admin
  30 november, 2022 at 14:44

  Kanske ska vi ha en egen Melodifestival, där Juninattens olika tonsättningar framförs! Det finns – om vi har räknat rätt – minst fem redan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *