Min egen elds kurir – Johan Svedjedal samtalade i Börssalen

I talarstolen Göran Bäckstrand, på podiet Helene Atterling och Johan Svedjedal. Foto: Privat.

Den 16 maj presenterade professor Johan Svedjedal sin nyutkomna biografi Min egen elds kurir: Harry Martinsons författarliv i Börssalen på Svenska Akademien i Stockholm.

I ett samtal med Helene Atterling, Svedjedals förläggare på Albert Bonniers Förlag, gavs åhörarna många nya perspektiv på Martinson som människa och författare. Bland mycket annat fick vi höra om Martinsons arbetsprocess, hans sätt att läsa, de ekonomiska sidorna av hans författarskap samt orsakerna till hans intresse för Fjärran Östern.

Svedjedal spräckte även en del myter, till exempel den att Martinson skulle ha varit bortglömd av läsarna och alltigenom ifrågasatt av kritikerna på 60-talet. Särskilt intressant var att höra Svedjedal berätta om sitt eget tillvägagångssätt för att närma sig en författare, såväl vad gäller Min egen elds kurir som i allmänhet genom sina många författarbiografier.

Samtalet finns inspelat och går att lyssna på här nedan. Vi ber om ursäkt för eventuellt dålig ljudkvalitet.

Adam Bergström, för Stockholmsgruppen

Ingemar Lönnbom · Johan Svedjedal samtal i Börssalen

1 comment for “Min egen elds kurir – Johan Svedjedal samtalade i Börssalen

  1. Disa Lundgren
    11 juli, 2023 at 12:11

    En MYCKET ”mastig” bok- en riktig tegelsten! MEN så mycket viktig och intressant information om Harry Martinsons liv och bakgrund till så mycket av det han skrivit! Trots dess bokstavliga tyngd, läser jag den med största intresse, dock blir man litet trött i armarna, MEN INTE på att läsa! Trodde att jag visste mycket OM Martinsons liv och verk tidigare – men här finns mycket nytt, som ger ytterligare bakgrund till ett av de märkligaste författarödena i Sverige!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *