Nässelfrossan 2015 program

nässelplanta001Harry Martinson-sällskapet är som alltid aktivt under årets kulturvecka ”Nässelfrossa” i Olofström, författarens barndomsbygd. Veckan efter midsommar genomförs ett antal evenemang med Martinson-anknytning, i förekommande fall i samverkan med Olofströms bibliotek, Nebbeboda intresseförening samt Saljesällskapet:

 

22 juni 12.00 Olofström Biblioteket

En ”globetrotter” ständigt på flykt? Johnny Karlsson och Åke Widfeldt med flera samtalar om luffaren Sandemar i Harry Martinsons ”Vägen till Klockrike”. Om frihet, rädsla, vägdamm och ständig flyktberedskap från något till vad? Tankar om och ur en av Harry Martinsons stora romaner.

 

23 juni 11.30 Olofström Biblioteket

Vår ”rotjord och ursprungsbotten” – om Salje och Martinson. ”För den jord där man är född har man ett andens intresse.” Så skrev Harry Martinson i ett brev till Sven Edvin Salje. Rune Liljenrud har närläst bygdens stora författare och spårat spännande och oväntade kopplingar till traktens frireligiösa stämningar och strömningar.

 

23 juni 14.00 Komperskulla Ryssa-Pellens gård

Fjärilns flykt och blommors förförelse på Komperskulla äng. Komperskulla slåtteräng vid Ryssa-Pellens gård är en självklar vandringsled in i Harry Martinsons natur. I år fördjupar guiderna sig i vingarnas djur – yrfän och fåglar. Naturpedagogen Göran Swahn och Åke Widfeldt guidar.

 

24 juni 17.00 Nebbeboda skola

Martin Tomasson – han som flydde till skolan. Harry Martinsons kärlek till skolan var gränslös. Läraren var lika stor som Sitting Bull. I hans älskade skola i Nebbeboda samtalar vi, läser och förundras över texter av en som inte gick ”hem från skolan”, men ”bort från skolan”. I samtalet deltar bl.a. Martinson-folk och kulturchefen i Olofström Joanna Holden.

 

25 juni 10.00 Nebbeboda skola

Harry Martinson och Människans händer. Harry Martinson har på ett ömsint och träffsäkert sätt skildrat den oerhört väl utvecklade känsligheten i våra händer i sin dikt ”Människans händer” ur ”Dikter om ljus och mörker” 1971. Göran Lundborg, prof. em. i kirurgi berättar om vilken roll handen spelar inom olika områden i våra liv.

 

25 juni 12.30 Olofström Biblioteket

Flyktens decennier i Harry Martinsons liv. Ständigt på jakt efter insikt och stämningar – men ofta på egen flykt från något – till vad? Harry Martinsons oro drev honom ofta på flykt och rymningar, bort från barndomens gårdar, bort från vuxenlivets besvärligheter. Livsavgörande händelser redovisas av Ingemar Lönnbom och Åke Widfeldt.

 

25 juni 14.30 Nebbeboda skola

Harry Martinson och flykten från torpen. Ingen har så ömsint och respektfullt beskrivit torpen och dess människor som Harry Martinson. Vi hälsar på några torp och läser högt ur Harrys texter för de människor som inte längre finns på plats, men ”nässlorna blomma” på deras grund. Korta bilfärder, promenader! Ledning av Johnny Karlsson.

 

28 juni 9.30 Nebbeboda skola

Bränn helvetet men skona hästarna – Harry flyr från Norda. Harry Martinsons tid som hjon på Nebbeboda gård (Norda i ”Nässlorna blomma”) var dramatisk. I skuggan av längans stenvägg, som kunde ha blivit Harrys död när Joel ”dängde” honom i den, läser vi om hämndbeslutet: ”Bränn gården men rädda hästarna.” Johnny Karlsson och Åke Widfeldt guidar. Bil från skolan.

För att få dagsaktuell information och boka plats, se www.nasselfrossa.se.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *