Operapelago låter Bolle och Sandemar vandra vägen till Klockrike i nytt crossover-projekt

Sandemar spelas av Erik Sunnerstam som enligt Helena Janzén är en suverän flöjtist och bra skådespelare. Förutom de talade dialogerna kommer han spela musik som efterhärmar naturljud, fågelsång mm. Foto: Jonas Wallin

Nu är ännu ett Martinson-inspirerat verk på gång. Den här gången blir det en blandning av opera, scenkonst och film med sällskapet Operapelago som sammanhållande enhet. Föreställningarna kommer att få premiär i Blekinges skärgård i sommar. Operapelagos ledare, operasångerskan Helena Janzén berättar:

OPERAPELAGO kommer att bjuda på en föreställning inspirerad av Harry Martinsons Vägen till Klockrike, där opera, teater, musik och film möts på scenen. Vi har valt just denna roman för att dess handling i högsta grad känns aktuell i vår tid. Trots att Martinson bygger upp en nästintill försvunnen värld så rör han sig kring centrala frågor som känns lika aktuella idag som 1948, när boken gavs ut. Huvudpersonens gestalt blir till ett slags skarvfenomen, en person som lever mitt emellan allt, mitt emellan två sekel, utanför samhället men ändå underkastad dess normer och värderingar, alltid på väg men samtidigt utan mål.

I romanen skildras inte en fysisk och kronologisk vandring från plats till plats. Istället är berättelsen centrerad kring Bolles tankar och olika möten längs vägen. Klockrike blir till en utopi, en dröm om något som aldrig blir verkligt, åtminstone inte i detta livet. Vi vill försöka fånga detta berättande via scenens medium, men för att verkligen göra Martinson rättvisa, så behöver man berätta handlingen på flera plan. Vi har tänkt att filmen, och då framförallt Martinsons vackra landskapsskildringar ska utgöra fonden för vår spelplats. Växelvis med den projicerade filmen kommer vissa scener och episoder framföras via talade och sjungna dialoger av operasångere, skådespelare och musiker.

Vårt syfte är inte att iscensätta hela romanen utan istället har vi utgått från Bolles inre tankar och reflektioner inför omvärlden. I centrum för vår föreställning är de sista två kapitlen där Bolle ligger sjuk på sanatoriet och tänker tillbaka på sitt liv. Han minns fragment och händelser och vissa av dem blir så verkliga att han ser dem framför sig på scenen.

Filmskapare och filmregissör: Jonas Wallin
Manus och regissör: Helena Janzén
Tonsättare och musikalisk ledning : Mikael Nellborn
Flöjtist: Erik Sunnerstam
Saxofon: Robert Reinerstedt(väntar på konfirmation)
Sångare och skådespelare från Operapelagos ensemble

Kalendarium (uppdaterat 3/6)

To 27 juni 18.00 Skärva Herrgård
Vägen till Klockrike (biljett via Nortic)

Fred 28 juni Olofströms kulturhus 19.00
Extra Hyllning till Harry Martinson – Vägen till Klockrike (Biljett via Nässelfrossa)

Lördag den 29 juni 14.00, Hanö bygdegård (även extra Jubileumskonsert och Vägen till Klockrike) Biljett via Medborgarkontoret, Sölvesborg.

Sö den 30 juni 16.00 Östra Hästholmens missionshus Vägen till Klockrike (Biljetter via Nortic)

Måndagen den 1 juli 18.00 Porslinsmuseet, Karlskrona
Vägen till Klockrike (Biljetter via Nortic)

Helena Janzén

Helena Janzén

Tidigare har man bland annat gjort opera av Ragnar Jändel, författare från Jämjö i östra Blekinge.

Operapelago kan beskrivas som en mycket flexibel operainstitution som varje år anordnar föreställningar och konserter i Blekinges skärgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *