Helge Skoog och Gunnar Edander prisades för sin Aniara

IMG_2113

Gunnar Edander och Helge Skoog var helt ovetande om att de skulle få pris av Harry Martinson-sällskapet, när de framfört Aniara i sin version. Förutom prissumman fick de också specialkomponerade konstverk utförda av Eva Martinson, Harry Martinsons dotter.

Det är nu på trettionde året skådespelaren Helge Skoog och kompositören Gunnar Edander framför sin tvåmansversion av Harry Martinsons Aniara. I samband med ännu en föreställning på Klara Soppteater fick de idag lördag motta ett särskilt pris från Harry Martinson-sällskapet.

Helge Skoog och Gunnar Edander upptäckte för många år sedan att de delade en stor litterär upplevelse under tonåren, nämligen Aniara. Detta gemensamma intresse resulterade så småningom i en gemensam föreställning, där Helge Skoog framför dikter ur Aniara till Gunnar Edanders musik.

Harry Martinson-sällskapet grundades 1984, det vill säga ungefär samtidigt som Edander och Skoog hade premiär för sin Aniaraföreställning. Årsmötena migrerar mellan olika platser med mer eller mindre tydlig Martinson-anknytning (Klockrike 2009 är ett exempel). I år är Stockholm plats för sammankomsten, som omfattar ett digert program fredag, lördag och söndag. I årshögtiden ingick också ett besök på Klara Soppteater där de båda teaterveteranerna framförde sin Aniara. Helt utan förvarning fick de efter föreställningen förutom applåder också ta emot ett speciellt hederspris med följande motivering:

“Gunnar Edander och Helge Skoog tilldelas i dag Harry Martinson-sällskapets speciella hederspris på totalt 30 000 kr som ett tack för deras enastående gärning att under 30 år ha framfört budskapet i Harry Martinsons diktepos ANIARA, som enligt författaren själv utgör hans varning till mänskligheten. Pristagarna erhåller också var sitt konstverk som framställts av författarens dotter Eva Martinson.
Stockholm den 4 maj 2013
 
Åke Widfeldt
Ordförande i
Harry Martinson-sällskapet”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *