Möte med Harry Martinson

Publikation9

Igenkänningsbild för den nya satsningen att göra Harry Martinson mera känd, inte minst för ungdomar. Rizah Sheqiri, författare och översättare av Martinson till albanska till höger.

I Blekinge, närmare bestämt i Karlshamn, bara några mil från Harry Martinsons barndomstrakter, pågår sedan förra året ett projekt där författaren Rizah Sheqiri introducerar Harry Martinson för nya läsare. Den 6 maj 2013, dagen då det är Harry Martinsons födelsedag, anordnade Rizah två träffar med två grupper bestående av ungdomar där han pratade om Harry Martinsons uppväxt samt allmänt om hans rika litterära verk.

Just nu planerar han för kommande Harry Martinson-arrangemang.

Rizah Sheqiri är vice ordförande i Skrivarklubben i Blekinge som genomförde ett ovanligt arrangemang den 22 augusti där publiken fick varsin Martinson-dikt och sedan uppmanades att berätta om hur de uppfattade dikten. Arrangemanget blev mycket lyckat.

Nu planeras alltså ytterligare Martinson-arrangemang. Under fyra kvällar kommer Rizah Sheqiri att fortsätta presentera Harry Martinsons värld, främst för ungdomar. De kommer från de lokala skolorna och bjuds in för att lyssna på uppläsning av Harry Martinsons dikter – en del av dem har också översatts av Rizah Sheqiri och framförs av honom på albanska.

Så här skriver författaren: ”Poesin möts och förenar över gränserna. Harry Martinsons poesi återupplivas under fyra kvällar där integration är nyckelordet. Alla är välkomna att delta men projektet vänder sig först och främst till svensk- och albansktalande ungdomar. Har man lust att komma och lyssna på poesi och ta en fika eller är man själv engagerad i poesi och behöver råd och tips av en etablerad författare är man så klart välkommen oavsett ålder!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *