Evenemang 27 januari: Författarnas Göteborg

Carina Olsson skriver: Göteborg är en av UNESCOs  litteraturstäder. Under våren anordnas – på Stadsmuseet – samtal kring några författare som på något sätt har anknytning till Göteborg. Första tillfället är lördagen den 27/1 och då handlar det om Bengt Anderberg, Karin Boye och Harry Martinson. 

Fotonotering: Karin Boye, foto från Karin Boye Sällskapet. Bengt Anderberg, foto från Bengt Anderbergsällskapet. Harry Martinson, foto: Anna Riwkin.

Information på Göteborgs stadsmuseums hemsida:

”Göteborg har skapat hälften av mig”, så sa Harry Martinson när han valdes in i Svenska Akademien 1949. Citatet tydliggör hur viktig staden var för Martinson. Karin Boye å sin sida föddes i Göteborg. Göteborg var en plats hon återkom till under livet och är också staden där hon fick sin sista vila. Bengt Anderberg i sin tur växte upp i Lundby på Hisingen och hans uppväxt formade hans skrivande. I göteborgsromanen Amorina beskriver han Hisingen så som den var när han växte upp. Åkrar, ängar och hagar där vi idag ser varv och modern bebyggelse.

Göteborg har spelat olika roller i författarnas liv och verk. I det här föredraget får vi ta del av Anderbergs lantliga Lundby, Boyes födelsehem på Vasaplatsen, där familjen samlades varje kväll för högläsning och Martinsons liv i hemmahamnen Göteborg där han rör sig runt bland annat Järntorget och Haga.

Carina Olsson från Harry Martinson-sällskapet, Yvonne Philipsson, ordförande i Karin Boye Sällskapet och Ingrid Norrman, ordförande i Bengt Anderbergsällskapet pratar om vad författarna betytt för Göteborg och vad Göteborg betytt för författarna.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *