Rekordpublik kom till Martinson-kväll på Guldhedens bibliotek

Stefan Edman på Bokmässan 2008. Foto: Jan Ainali

Stefan Edman på Bokmässan 2008. Foto: Jan Ainali

 Alf Elmberg skriver här om Martinson-kvällen den 9 april på Guldhedens bibliotek i Göteborg.

Sedan några år ordnar Barbro Fridén varannan tisdagskväll kulturaftnar i Guldhedsbibliotekets vänners regi på biblioteket vid Doktor Fries torg i Göteborg. Lite egensinnigt kallar jag dessa stunder för det lilla humanistiska universitetet. Inte alltid men oftast är agendans inriktning litterär. Den nionde april var det dags för en Harry Martinson-kväll. Syftet var naturligtvis inte nytt publikrekord, men så blev det. Troligen var vi otillåtet många beundrare av Martinsons skrivkonst i det lilla biblioteket. Stämningen var laddad med värme, nyfikenhet och glädje.

Kvällens medverkande var Martin Berggren, Stefan Edman och naturligtvis Barbro själv med sitt dragspel. Läsning av dikt och prosa varvades med sång och berättande. Något oväntad var nog Stefans uppmaning att äta svenskt kött i stället för billigt importerat och skälet hade inte med svensk utrikes handel att göra men med omsorg om kulturlandskapet, djur betande i hagar, på somriga ängar.

Vem kan läsa Martinsons lyrik och prosa som Martin Berggren? Jag tror inte, att någon har en röst som Martins så väl överensstämmande med författarens språk. Med stor närvaro läste han Ute på havet och Koltramp, Kväll i inlandet och Daggmasken och flera andra mer eller mindre välkända dikter och prosastycken. Och Barbro sjöng sina egna tonsättningar med inlevelse, som förmedlade hennes känsla för Martinsons diktkonst.

Stefan Edman, pratade om mycket och betonade Martinsons liv som den ständige nomadens, hans stora naturvetenskapliga insikter, hans frågor om gåtan och sökande efter stämningen. Med kunskap och humor berättade han om odlingslandskapets alla spindlar och daggmaskar och deras betingelser.

Tack Barbro för att du ordnade en så fin kväll.

Alf Elmberg

Alf Elmberg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *