Earth Day – från tragedi till strategi

Text:Göran Bäckstrand

Den 23 april. Sankt Giorgios, åkerbrukarens dag. Martinsons dikt om daggmasken (i Passad), den lugne, djupe odlaren, lever i våra minnen och sinnen. Daggmaskens tysta arbete kan vara en symbol för att världen denna vecka uppmärksammar Earth Day, Jordens dag. Initiativet till denna dag togs för 50 år sedan i USA. En av många milstolpar, som ledde fram till FN:s miljökonferens i Stockholm 1972.

Under 1960-talet levde och skrev Martinson ”i katakomberna”, ett uttryck han enligt Kjell Espmark använde om den offentliga tystnad, som då präglade honom. Han var med sin egen bild en litteraturens lugna och djupa, alltid skrivande odlare. Han visade detta med Dikter om ljus och mörker från 1971.

I Georg Svenssons bok ”Harry Martinson som jag såg honom” (1980) finns denna hans återkomst särskilt levande beskriven. Aniara är internationellt Martinsons mest kända verk och beskrivs ofta som en  dystopi. En tragedi för mänskligheten som tvingas överge Jorden för att, inneslutna i ett rymdskepp, möta tomheten i universum.

Earth week har som motto ”Från tragedi till strategi”. Låt oss använda Martinsons hela författarskap för att med hans förundran inför Livets alla uttryck forma den nödvändiga strategin för överlevnad. Det är ett ”måste” att konstruktivt övervinna våra gemensamma svårigheter antingen det gäller klimatfrågan eller virusangrepp!

Aniara var ett varnande rop till mänskligheten. Ta äntligen varningen på allvar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *