Månadens Martinson september – da capo

Harry Martinson-sällskapet har i mer än tio år publicerat ”Månadens Martinson”, ett textfragment eller en dikt som kommenteras av en skribent som har valt ut det aktuella citatet. Vi firar de tio åren med att återpublicera några av de Månadens Martinson som inte fick plats i antologin ”Månader med Martinson” som gavs ut år 2015.

Månadens Martinson – i september månad 2007

Miniatyr.

Ur ”Vattnets värld”.

Vattnet multiplicerar alltid med ljusets vandrande guldskatt när det strömmar fram under ljuslek. Det slösar och visar hur många rikedomar som helst. Hela stim av skenpengar och rikedomar. En dagdröm dansar.

Citat ur TV-programmet Vattnets värld, (från 1960-70-talen.)

 Boris Engström skrev boken ”Möten med Harry Martinson” som kom ut på Carlssons förlag 2009.
Månadens Martinson i september 2007 är ett bidrag från filmproducenten och fotografen Boris Engström (1931-2009). På 1960- och 70-talet samarbetade han med Harry Martinson i TV-program med namn som ”Myrvägar”, ”Vandring med ljus och vind”. Just det här citatet kommer från det program som fick rubriken ”Vattnets värld”. Harry Martinson tyckte om att göra ”miniatyrer”, korta inslag där svartvita stillbilder och text samspelade till en poetisk helhet. Martinsons texter har sedan varit fotografens följeslagare genom åren och flera Martinsoncitat pryder vykort signerade Boris Engström.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *