Harry Martinson-pristagare får radiopris

Helena Granström vid besöket i Jämshög under årshögtiden 2022.

Harry Martinson-pristagaren Helena Granström har fått ännu ett prestigefyllt pris, nämligen Sveriges Författarförbunds radiopris. Hon får det bland annat för sina essäer, vilka kan höras i P1 Kultur.

Så här skriver författarförbundet:

Författarförbundets radiopris 2023 tilldelas Helena Granström för hennes djuplodande resonemang om den mänskliga varseblivningen. I sina personliga essäer tar hon lyssnaren i handen för att, i samtal med historiens tänkare, frilägga tillvarons dolda skikt och bottnar.

Helena Granström är författare med bakgrund inom fysik och matematik och hon har medverkat i Sveriges Radios OBS sedan 2010. Hennes essäer spänner över ett vitt fält, men uppehåller sig inte sällan i det gränsland där filosofi och naturvetenskap möts. Som skribent har hon gjort sig känd som en systemkritisk röst, bland annat i frågan om teknikens inverkan på vårt samhälle.

Författarförbundets radiopris tilldelas en litterär upphovsperson som bidragit till att befästa och utveckla ljudradions ställning som medium för skön-, fack- eller barn- och ungdomslitterära prestationer. Prissumman är 50 000 kronor.

Prisutdelningen sker i Författarnas och översättarnas hus (Drottninggatan 88B i Stockholm) måndag 22 januari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *