Hiroshimadagen 6 augusti 2021

Kärnvapenförbud nu!

I en radiointervju dagen före publiceringen av Aniara 1956 säger Harry Martinson att hans avsikt med eposet var att ”vända intresset till jorden, den stjärna som kanske är så sällsynt att vi inte har råd att förstöra den med allt den bär på. […] Vi lever kanske i Paradiset men vi förvaltar inte Paradiset. Det är nästan vad jag i huvudsak ville säga.”

En viktig del av förstöringen av jorden var för Martinson de omfattande atmosfäriska kärnvapenprov som utfördes av den tidens stormakter och som i förlängningen hotade hela vårt paradisiska klot. I dag utförs visserligen inga sådana prov, men risken för ett kärnvapenkrig har ökat betydligt under senare år. De två atombomber som fälldes över Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945 var relativt små jämförda med nutidens många kärnvapen som har enormt mycket större förstörelsekraft sedan en ny upprustning med kärnvapen inletts. Samtidigt sänks kärnvapentröskeln och man har börjat tala om nya taktiska, ”små” kärnvapen som är minst lika förödande som Hiroshimabomben. Några av stormakterna har i dag också kungjort att de nu är beredda att omedelbart sätta in kärnvapen utan att avvakta fientliga angrepp. Dessutom är risken för ett kärnvapenkrig av misstag stor och den växer för varje dag.

Mot denna bakgrund är det oerhört viktigt att vi gör vad vi kan för att förbjuda kärnvapnen.

Den 7 juli 2017 antog 122 stater Förbudet mot kärnvapen (TPNW). I februari 2021 blev TPNW internationell lag sedan 50 länder ratificerat det. I dag är antalet ratificeringar uppe i 55 och 86 regeringar har skrivit på avtalet. Det förbjuder utveckling, testning, produktion, lagring, överföring, användning och hot om användning av kärnvapen. Kärnvapenstater som ansluter sig till förbudet åtar sig att göra sig av med sin kärnvapenarsenal.

Efter bl a påtryckningar från USA har Sverige ännu inte anslutit sig till TPNW trots vår långa tradition av motstånd mot kärnvapen och att flera opinionsundersökningar visar att vi bör ansluta oss. Därför startar på Hiroshimadagen den 6 augusti ett stort antal organisationer den nationella Kampanjen Kärnvapenförbud. Nu! Samtidigt pågår en namninsamling som man kan nå via https://www.mittskifte.org/petitions/karnvapenforbud-nu Harry Martinson-sällskapet är sedan flera år tillbaka med och stöder ett svenskt anslutande till TPNW. Det är min förhoppning att många av våra medlemmar deltar i denna namninsamling. Det är verkligen att handla i Harry Martinsons anda.

Åke Widfeldt

Läs om Hiroshima-överlevaren Setsuko Thurlow.

Under årets Hiroshimadag arrangeras ett antal evenemang på olika håll i Sverige. Här ett litet axplock av vad som bjuds:
• Falun kl. 18.00 FN-föreningen i Falun bjuder på film ”The Man Who Saved the World” och visning av utställningen de gjort. Plats: Gamla Elverket, Ölandsgatan 8 i Falun
• Göteborg kl. 10.00 Kampanjen Kärnvapenförbud. Nu! lanseras. Plats: Fredsgudinnan vid konsthall Röda Sten.
Tal: Konstnären Bertil Gustafsson talar och läser uppropet med kända personers underskrifter. Flygblad delas. Sång och musik: Lisbeth Nowothy och Sebastian Sandberg. Se affisch här:  Lansering av kampanjen Kärnvapenförbud. Nu! i Göteborg – Lära för Fred (laraforfred.se)
• Göteborg kl. 18.30 Plats: Fredslunden, Vasaparken. Hörnet av Engelbrektsgatan och Götabergsgatan. PROGRAM Vi minns Maj Britt Theorin, Internationell fredskämpe. Ungdomar från Göteborgs FN-förening talar om hur arvet förs vidare. Mötesledare: Gunnar Westberg, Svenska Läkare mot Kärnvapen, SLMK Musik: Jazzmusiker för fred Sång: Matilda Magnusson Mötet avslutas kl 20.15 efter klockringning i kyrkan. Meddela övriga medlemmar i din förening, liksom vänner, barn och barnbarn. Vi vill bli så många som möjligt. Efter mötet ljusceremoni vid Lejontrappan, Brunnsparken, kl 21.00,om vädret tillåter. Arr.: Yrkesgrupperna mot kärnvapen för fred i samarbete med övriga föreningar anslutna till Fredsam Göteborg.
• Laholm kl. 20.00 Kvinnor för Fred i Laholm minns Hiroshima med tal, poesi och musik. Avslutningsvis sjösätter deltagarna små papperslyktor i Lagan. Med fredstecken på eller “aldrig mer Hiroshima” gungar de ner till havet, till evigheten. Vi träffas klockan 20 vid Lagans strand nära Laxrökeriet.
• Simrishamn kl. 11.00 Invigning av Österlens Fredsfestival 6 – 8 augusti Österlens Fredsfestival i Simrishamn bjuder på ett fullmatat tre dagar långt program där Kvinnor för Fred är en av huvudarrangörerna. Allt inleds på Hiroshimadagen med föreläsningar och debatt kring rubriken “Kärnvapen – gemensam säkerhet eller gemensam förintelse” då bland andra Ingela Mårtensson från KFF står på podiet. Om “Naturens rättigheter – hur skapar vi fred med jorden” talar ekopedagogerna Ingrid och Nikolas Berg. En ljusmanifestation avslutar dagen. Lördagen blir i huvudsak en nordisk dag då representanter från danska, norska, finska och svenska fredsrörelser berättar om sitt arbete. Därtill handlar det om hur pensionerna kan lösa klimatkrisen, om militarism och klimat samt om kulturens roll med scensamtal med bland andra skådespelerskan Marika Lagercrantz. Båda dagarna bjuds musikunderhållning, utställningar och aktiviteter för alla åldrar.Söndagen avslutar med en ekumenisk fredsgudstjänst i Nicolaikyrkan med ett separat program med både tal och musik. Hela programmet hittar du här (länk).
• Stockholm kl. 14.00 Vi klär oss ”i sorg”, svartklädda, och går Riksgatan fram och tillbaka, med skyltar/tygbanderoller på magen/ryggen för att påminna om alla offer i Hiroshima och Nagasaki. Om du har förslag på budskap, kom eller hör av dig till någon i Samo:s styrelse. Vi samlas den 6 augusti klockan 14.00 på Mynttorget för avgång till Riksgatan. Om du inte kan eller vill gå i manifestationen ta gärna en selfie och sprid i sociala medier. Arr.: Kvinnor för fred För mer information: Kontakta Ingegerd Municio, ingegerd.municio@gmail.com
• Stockholm kl. 16.00 Svenska FN-förbundet, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Svenska Läkare Mot Kärnvapen samarrangerar ett webbinarium med anledning av årsdagen av atombombningen av Hiroshima. Deltagare: Gry Thomasen från tankesmedjan BASIC Norske forskaren Kjølv Egeland Professor Erik Melander, föreståndare för det nystartade Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning. Medverkar gör också ordförandena för de tre värdorganisationerna: Annelie Börjesson (Svenska FN-förbundet) Agnes Hellström (Svenska Freds) Åsa Lindström (Läkare mot Kärnvapen). Moderator: Jens Petersson (Svenska FN-förbundet) Gratis men anmäl dig! Länk till föranmälan: https://zoom.us/webinar/register/WN_vbtla2aLTEqk4As23vLk0w Och här är en länk till evenemanget på Facebook: https://www.facebook.com/events/221525656349833/

1 comment for “Hiroshimadagen 6 augusti 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *