Rune Liljenrud avliden

Rune Liljenrud (1938 – 2023). Foto: Ingemar Lönnbom

Rune Liljenrud, mångårig styrelseledamot och sekreterare i Harry Martinson-sällskapet avled den 9 juli, nyss fyllda 85 år.

Därmed har en av de kunnigaste och flitigaste Harry Martinson-vännerna lämnat oss. In i det sista har han tänkt på sällskapet och i hans dödsannons uppmanas vi att stödja Harry Martinson-sällskapet med en gåva.

Ur annonsen:

En sommarpsalm jag
sjunga må i själens
vinterdagar
och låta tungsint
tanke gå och mana
sommarns hagar
att träda fram till
sinnets stöd i vinterns
långa själanöd,
att djupt i minnet
skåda Gud i evig
sommarskrud.


Harry Martinson

Begravningsgudstjänst i
Moheda kyrka onsdagen
den 26 juli kl. 10.30.
Högtiden avslutas i
kyrkan. Efter kremation
sker gravsättning på
Fagerhults kyrkogård.
Den som vill hedra Runes
minne kan göra detta
genom en gåva till Harry
Martinson-sällskapet,
Jämshög bg. 5662-5890.
Gåvor förmedlas även av
Allbo Begravningsbyrå
Telefon 0472-191 20

Harry Martinson-styrelsens januari-möte 2016. Rune Liljenrud, Elisbeth Jonsson, Irmeli Romo och Bengt Bejmar.
Rune Liljenrud i goda litteraturvänners lag på Bokmässan i Göteborg. Till höger Ingrid Nettervik, Vilhelm Moberg-sällskapet, som även hon har gått bort i år, 2023.

Lyssna gärna på ett föredrag av Rune Liljenrud, hållet på Bokmässan i Göteborg.

1 comment for “Rune Liljenrud avliden

  1. Ulf Redmo
    20 juli, 2023 at 20:40

    Det var tråkiga och för mig mycket överraskande nyheter. Jag har alltid uppfattat Rune som en synnerligen vital och aktiv person, såväl till kropp som själ. Men vi vet lite om vad som väntar oss och det är kanske bäst så. Rune var visserligen 85 år men verkade mycket yngre. Jag har själv varit aktiv i Harry Martinson-sällskapet alltsedan starten 1984/85. Först i styrelsen och från början av 2000-talet i valberedningen. Det var faktiskt jag som kontaktade Rune och frågade om han ville kandidera till styrelseplats. Förslaget att kontakta Rune kom från förre landshövdingen i Blekinge, Camilla Odhnoff, som då också var aktiv i valberedningen och tidigare i styrelsen. Camilla gick bort 2013 vid 85 års ålder liksom Rune. Camilla tyckte att han var en mycket kunnig och entusiasmerande person och jag kan mer än gärna instämma i det omdömet. Ibland kunde det kanske vara svårt att värja sig mot den gode Runes flödande talekonst men det var alltid stimulerande att umgås med honom och även ta del av hans blogginlägg om litteratur med flera humanistiska ämnen. Även Rune blev efter ett antal år som styrelseledamot medlem i valberedningen (tillsammans med mig och Ingemar Lönnbom) men för några år sedan avvecklade han det uppdraget och nöjde han sig med att glädja oss med sina blogginlägg och inlägg på Harry Martinson-sällskapets hemsida. Rune var en stor personlighet som jag är glad över att ha fått träffa och samarbeta med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *