Stefan Johnsson tog Harry Martinson till Havanna

Stefan Johnsson under konserten i Havanna. Foto: Svenska ambassaden (Facebook-inlägg).
Life.
The Butterfly – Fjärilen

Den svenska kompositören och trumpetaren Stefan Johnsson genomförde den 7 januari en konsert i Havanna, Kuba, där bland annat fyra tonsatta Martinson-dikter framfördes. Genom vänligt tillmötesgående från tonsättaren kan vi här på sällskapets hemsida presentera upptagningar från konserten.

Stefan Johnsson spelade tillsammans med pianisten Adrian Estévez och en kammarkör under ledning av Corina Campos. Den svenska ambassaden på Kuba har skrivit om konserten i mycket uppskattande ordalag. Evenemanget karaktäriseras som en utmärkt introduktion till ett fortsatt kulturellt utbyte med Kuba.

Stefan Johnsson berättar för Harry Martinson-sällskapet:

– Jag komponerade dessa tonsättningar av Martinsons Naturlyrik, Liv, Fjärilen, Enbusken, Världens sommar år 2004 i samband med Martinson-jubiléet i Olofström.  

– Jag är för övrigt själv född och uppvuxen i Kyrkhult i nordvästra Blekinge, cirka 15 kilometer från Jämshög och Alltidhult. Jag gick även ett år på Jämshögs Folkhögskola, så Martinson och hans lyrik är en betydande del av min ungdom. Därför var det hedrande att få komponera dessa inför jubileet i Olofström 2004.

– Sommaren samma år översattes de till engelska av Brita Green och John Charlesworth. Brita och jag har haft tät korrespondens under hösten då jag lyckades spåra upp henne med hjälp av Åke Widfeldt. Brita och John som bor i England, hade först inget av minne av att de hade gjort översättningen 2004, från sin sommarstuga i Halland. Men långt om länge fann vi bevis och hon har tyckt detta projektet är helt fantastiskt.  Jag skickar henne material nu efter hemkomsten, berättar alltså Stefan Johnsson.

Planeringen för konserten inleddes i april 2021. Länge var det osäkert om den skulle gå att genomföra, inte minst på grund av det allvarliga smittoläget i Europa de sista veckorna i december. Men Kuba öppnade upp för internationella resor och tog bort sitt karantänskrav.

– Konserten och repetitionerna fungerade fantastiskt! berättar Stefan Johnsson. Kören håller högsta internationella klass och har turnerat i Latinamerika och Europa. Man kämpade med det engelska uttalet och studerade noggrant in vad dikterna handlade om. Jag fick god hjälp av en spansktalande vän i Göteborg som gjorde en översättning av den engelska lyriken till spanska (ren faktamässig beskrivning utan lyrik). Detta hjälpte kören och dessa lästes upp inför vart och en av de 4 tonsättningarna för publiken. 

– Responsen från publiken i den enorma kyrkan blev fantastisk och konserten spelades in av kubansk TV. Jag vet inte när och om den sänds, hoppas få besked. Den svenska ambassaden med Kulturattaché Björn Cronstedt och hans kollega var lyriska efteråt.

– Jag är nu så glad och tacksam att det gick att genomföra och att det blev så lyckat, avslutar Stefan Johnsson.

The Juniper – Enbusken.World Summer.

1 comment for “Stefan Johnsson tog Harry Martinson till Havanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *