Månadens Martinson februari 2018 – Dagsländorna

Dagsländorna

Jag läser en text i The Guardian som gör mig förtvivlad. Där står det att en ny studie från Storbritannien avslöjar att även godkända utsläpp i brittiska floder dödar 80 % av dagsländornas ägg. Forskarna är oroade av de effekter detta får på ekosystemen som vi alla är så beroende av.

Förr var det vanligt att se mängder av dagsländor på sommarkvällarna i England och de utgjorde föda åt en lång rad fåglar, fiskar och däggdjur. Utsläpp av fosfat och sediment från jordbruket, samt ofiltrerat avloppsvatten anses vara de troligaste anledningarna till minskningen av dagsländor. Ännu har de svenska vattendragen inte förorenats i lika hög grad, men risken finns att även de försämras alltmer.

För mig är just ”Dagsländorna” en av de finaste texter Harry Martinson skrivit. Den ingår i essäsamlingen Det enkla och det svåra (1939) och är det bästa exemplet på poetisk prosa jag vet. 2014, när Harry Martinson-sällskapet fyllde 30 år, fick vi som jubileumsgåva denna inläsning som Helge Skoog gjort av ”Dagsländorna”. Lyssna och njut!
                                                                                                            Åke Widfeldt

 

 

——————–

Bildtext:
Dagslända. Foto (beskuret): Rivo Tarum – Eget arbete, CC BY 3.0.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *